Virpi Räisänen. Kuva: Heikki Tuuli.
Pe 1.3.2019 klo 19 Ritarihuone, Helsinki
Ritarihuoneen residenssisarja
Ti 9.4.2019 klo 19 Taidetehdas, Porvoo
Taidetehtaan klassikot
Su 27.10.2019 klo 19
Oslo Early

Maailman synty

Varhaisbarokkia ja suomalaista kansanmusiikkia

Merula–Monteverdi–Strozzi–Uccellini–Valderrábano ja suomalaista kansanmusiikkia

Virpi Räisänen, mezzosopraano
Taito Hoffrén, runolaulu
Suomalaisia kansanmuusikoita
FiBO Players

×

Suomalaisen barokkiorkesterin 30-vuotisjuhlavuoden aikana matkataan barokin juurille, ja Maailman synty -ohjelma tutkiskelee yhtä barokkimusiikin perusajatuksista, puheen ja musiikin yhteyttä.

Jos renessanssin musiikissa soivat maailmankaikkeuden abstraktit ja universaalit rakenteet, nousi 1600-luvulle tultaessa musiikin keskiöön yksilöllinen ihminen kaikkine tunteineen. Musiikin tehtävä oli ennen kaikkea vaikuttaa kuulijoihin, ja tämä idea kiteytyy hyvin italialaisen Giulio Caccinin laulukoulun Le nuove musiche (Uusi musiikki) sanoissa: “Musiikki on puhetta, vasta sitten rytmejä ja säveliä, päämääränä musiikki, joka tunkeutuu ihmisten mieliin ja saa aikaan niitä ihmeellisiä tehoja, joita suuret filosofit ihailivat.”

Ajatus musiikin maagisesta voimasta esiintyy myös Suomen kansalliseepoksessa Kalevalassa, jonka keskushahmo Väinämöinen omaa ihmeellisen laulun ja soiton mahdin. Väinämöisen hahmossa on paljon yhtäläisyyksiä antiikin mytologian Orfeukseen, myyttiseen laulajaan, joka pystyi lumoamaan luonnon ja ihmiset ja taivuttelemaan jopa Manalan valtiaan antamaan hänelle takaisin kuolleen puolisonsa Eurydiken.

Kansainvälistä uraa tekevä mezzosopraano Virpi Räisänen, runolaulaja Taito Hoffrén ja Suomalaisen barokkiorkesterin muusikoista sekä kansanmuusikoista koostuva yhtye vievät kuulijat matkalle musiikin alkulähteille, jossa italialainen varhaisbarokki ja suomalainen kansanperinne kohtaavat.

Kesto: 1 t 45 min (sis. väliajan)

Pauliina Fred ja Petteri Pitko alustavat konsertin Ritarihuoneella 1.3. kello 18–18.30.

HELSINKI
Liput 14,50/29/37 € (hinta paikan mukaan): Ticketmasterin myyntipisteet, Ticketmaster.fi ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä.

Sarjalippu kaikkiin kolmeen Residenssisarjan konserttiin: 68/88 €. Sarjalippuja myydään sarjan ensimmäiseen konserttiin 5.2. saakka.

Ticketmasterin myyntipisteissä haluamansa sarjalippupaikan pääsee valitsemaan tarkasti. Paikan valinta on mahdollista myös Ticketmasterin puhelinpalvelun kautta: p. 0600 10 800 (1,98 €/min + lna).

Sarjalipun saa ostettua myös Ticketmasterin nettikaupasta, mutta siellä paikkaa ei voi valita, vaan järjestelmä ehdottaa mielestään parasta paikkaa. Hintakategorian pääsee toki valitsemaan itse.

Pyydä ryhmällesi tarjous lipuista: lippu@fibo.fi.

PORVOO
Liput 25 €/20* €: Lippupisteen myyntipisteet, Lippu.fi, Taidetehtaan info ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä.

* alennusryhmät