Lorenzo Coppola. Kuva: Igor Studio.
Pe 24.4.2020 klo 19 Ritarihuone, Helsinki
Ritarihuoneen residenssisarja

Ikuisesti sinun

Mozart ja ystävät

J. C. Bach – Haydn – Mozart

Lorenzo Coppola, klarinetti ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri

×

Wolfgang Amadeus Mozart kirjoitti klarinettikonserttonsa A-duuri lokakuussa 1791 klarinetisti Anton Stadlerille, jonka soittotaito herätti aikalaisissa ihailua. Johann Friedrich Schink kirjoitti Litterarische Fragmente -teoksessaan Stadlerista näin:
”En olisi koskaan uskonut klarinetin voivan jäljitellä ihmisääntä tavalla, jolla sinä onnistut sen tekemään. Soittimessasi on todellakin niin pehmeä ja ihana sävy, että kukaan ei voi sitä vastustaa – –.”

Klarinetti oli melko uusi keksintö, ja 1700-luvulla tehtyjen useiden teknisten parannusten myötä klarinetista suloisine ja täyteläisine äänineen tuli Mozartin aikana orkesterien perussoitin. Mozart kirjoittikin muusikkoystävänsä Stadlerin ansiosta lukuisia kamariteoksia klarinetille.

Johann Christian Bachin dramaattisessa g-molli-sinfoniassa on yhtäläisyyksiä Mozartin Sturm und Drang -henkisille orkesteriteoksille. Nuori ihmelapsi Mozart tapasi ”Lontoon-Bachin” eräällä konserttikiertueellaan, ja 20 vuoden ikäerosta huolimatta säveltäjistä tuli läheisiä ystäviä. Mozart kirjoitti myöhemmin Bachista: ”Rakastin häntä kaikesta sydämestäni ja pidin häntä erittäin korkeassa arvossa.”

Kesto: 1 t 45 min (sis. väliajan)

Pauliina Fred alustaa konsertin Ritarihuoneella 24.4. kello 18–18.30.

Liput 14,50/29/37 € (hinta paikan mukaan): Ticketmasterin myyntipisteet, Ticketmaster.fi ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä.

Sarjalippu neljään Residenssisarjan konserttiin: 92/118 €. Sarjalippuja myydään sarjan ensimmäiseen konserttiin 26.1. saakka.

Pyydä ryhmällesi tarjous lipuista: lippu@fibo.fi.