Kuva: Jaakko Paarvala
Pe 5.6.2020 klo 19 Pyhän Henrikin kirkko, Pyhtää
Kymijoen Lohisoitto / PERUTTU
Su 14.6.2020 klo 15 Inkoon kirkko, Inkoo
Meri ja musiikki / ONLINE
Pe 10.7.2020 klo 19 Sauvon kirkko, Sauvo
Kemiönsaaren musiikkijuhlat / PERUTTU

Musiikkia Tukholman hovista

Ruotsin pääkaupungin kansainvälinen musiikkielämä

Schmelzer–Buxtehude–Meder– Roman–Kraus

FiBO Players

×

1600-luvun alussa käydyn kolmekymmentävuotisen sodan ja Westfalenin rauhan (1648) myötä Ruotsi nousi pohjoisen Euroopan suurvallaksi. Kuningatar Kristiinan valtakaudella (1632–1654) Tukholmasta kehittyi kansainvälinen ja kukoistava kulttuurikaupunki. Sivistynyt ja taiteita rakastava hallitsija kutsui pohjoiseen pääkaupunkiin oppineita, filosofeja, säveltäjiä ja muusikoita ympäri Eurooppaa. 1600-luvulla Tukholmassa soitettua musiikkia on säilynyt Düben-sukuisten hovikapellimestareiden keräämässä nuottikokoelmassa, jota säilytetään nykyään Uppsalan yliopiston kirjastossa. Kokoelmasta löytyy niin ranskalaista ja englantilaista tanssimusiikkia kuin saksalaisten säveltäjien, kuten Buxtehuden, Mederin ja Schmelzerin, instrumentaalikappaleita. 

Kristiinan hallituskauden jälkeen musiikkielämän kukoistus hiipui, mutta se nousi uuteen loistoon 1700-luvun puolella Ruotsin oman pojan Johan Helmich Romanin työn ansioista. Laajalti ulkomailla matkustellut ja opiskellut Roman toimi Fredrik I:n hovikapellimestarina, ja hän myös järjesti 1730-luvun alussa Tukholman ensimmäiset julkiset konsertit, joiden ohjelmassa oli varsinkin Händelin musiikkia.

Kansainväliset vaikutteet levisivät 1600- ja 1700-luvuilla Tukholmaan monin tavoin. Ruotsista lähdettiin opintomatkoille Keski- ja Etelä-Eurooppaan, ja toisaalta monet tulivat muulta töihin pohjoiseen pääkaupunkiin. Tästä esimerkkinä on saksalaissyntyinen Joseph Martin Kraus, joka toimi kapellimestarina Kustaa III:n hovissa. Lyhyen elämän elänyt lahjakas säveltäjä menehtyi Tukholmassa vuonna 1792 vain joitakin kuukausia salamurhan uhrina kuolleen hallitsijansa jälkeen.

Kesto: 1 t 45 min (sis. väliajan)

PYHTÄÄ
Liput 20 €: Ticketmasterin lipunmyyntipisteet, ticketmaster.fi ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä

INKOO
Liput 25 €: Lippupisteen lipunmyyntipisteet, lippu.fi, festivaalin toimisto ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä

SAUVO
Liput 25 € / 15 € (opisk.) / alle 18-vuotiaat ovelta ilmaiseksi: Lippupisteen lipunmyyntipisteet, lippu.fi, Kemiönsaaren Luckan ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä

×