Laitoksiin

 

SOITTOA HOITOLAITOKSEEN!

Soitto kotiin -idea sai suuren suosion Helsingin juhlaviikoilla 2010. Ihmiset avasivat kotiensa ovet tunnetuille taiteilijoille ja tuntemattomille vieraille. Vastineeksi he saivat  nauttia hienosta musiikista sekä tunteesta, että sai tarjota kanssaihmisille Elämyksen.

Me aktiivisessa työiässä olevat ihmiset emme ehkä  huomaa, että kaikki eivät voi tuosta vaan lähteä konserttiin tai teatteriin tuulettamaan itseään. Ihmisiä, joiden huominen pitkäaikaishoidon asukkaina on kuten tänäänkin: syömistä, odottelua, nukkumista. Heidän joukossaan on äitejä ja isiä, duunareita ja pankinjohtajia, apteekkareita ja bussikuskeja. He ovat kuin mekin, vain sillä erotuksella, että heillä on esimerkiksi muistisairaus tai liikuntarajoitteita. Meillä niitä ei ole - vielä.

Musiikin aivotutkimusten perusteella tiedetään musiikin aktivoivan monipuolisesti hermoverkkoa ja olevan yhteydessä mm. kielellisten kykyjen, muistin ja liikkumisen säilymiseen ja jopa kohentumiseen. Yhtä tärkeää on, että musiikki mahdollistaa onnen ja ilon tunnekokemuksia myös sairaille ihmisille.

Suomalaisen barokkiorkesterin laitoskonserttivastaavat ovat suunnitelleet konserttiohjelmia näihin tarkoituksiin. Konsertteja ollaan järjestetty mm. yhteistyössä HUS:in kanssa.