Juurilla ja muita konsepteja

 

JUURILLA KAARELASSA

Kaarela on historiallisesti merkittävä alue Helsingissä. Useimmat Helsingin vanhimmista kivikautisista löydöksistä sijoittuvat Kaarelan alueelle kuten myös Helsingin vanhin asutus. Historia on jättänyt jälkiä alueelle muutenkin pitkin matkaa. Kustaa III:n istuttamaa tammea voi vieläkin käydä ihailemassa. Niinpä kekseliäistä toimintatavoistaan tunnetun vanhan musiikin taiturin Suomalaisen barokkiorkesterin on luontevaa rakentaan vanhoille juurille elävää kulttuuria tämän päivän asukkaiden kera ja heitä varten. Samalla pohditaan itse kunkin juuria, sukujuuria tai vaikkapa juurtumista Kaarelan alueelle uutena asukkaana.

Musiikkinäyte: Tuu tuu tupakkarulla (barokkiviulu & luuttu)

Avoimet harjoitukset antavat mahdollisuuden kurkistaa kulisseihin ja tutustua muusikoihin. Eri kuulijaryhmien kanssa voidaan sopia myös harjoituksiin liitettävästä oheissisällöstä kuten yhteisestä musisointiosiosta Lauluja juurilta -projektin tiimoilta.

Aluealtisti on Suomalaisen barokkiorkesterin alttoviulisti, joka liikkuu aistit avoinna alueen ominaispiirteille altistuen. Samalla asukkaat saavat barokkimusiikkimaistiaisia soiton ja juttelun muodossa.

Barokkimusiikin juurilla on kaikille sopiva barokkimusiikkia käsittelevä luentosarja.

Ihme?! on yksi Suomen Kansallisteatterin kanssa toteutettavien yhteistyöprojektien hedelmistä. Sanoitta, musiikin ja liikkeen kielillä kerrotaan alueelta kummunneita tarinoita. Kansallisteatteriyhteistyön alkusysäyksenä toimivat Naapuripöytä ja Ihme Arki.

Iltasoitto on syksyn 2019 konserttisarja, joka toimii johdantona suuremmillekin tuleville projekteille. Konserttisarjassa kuullaan myös kansainvälisiä vieraita.

Lauluja juurilla on projekti, joka tutkii Kaarelan alueen asukkaiden musiikkimuistoja.

Räpätätiivi -hankkeessa tutkitaan puhelaulua resitatiivia ja nykyajan rap-ilmaisua. Hankkeen ensiaskeleet tapahtuvat vuonna 2020.

Soitto kotiin tarjoaa mahdollisuuden kokoontua musiikin ja yhdessäolon merkeissä.

Tapahtumakalenterista ja tämän sivun välilehdiltä löydät isää tietoja eri projekteista.

Luovan tekemisen ja taiteen kokemisen tulee olla mahdollista lähellä ihmisten arkea. Helsingin malli on alueellisen ja osallistavan kulttuurityön toimintamalli, joka tuo kulttuurilaitoksia eri puolille Helsinkiä. Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) on yksi Helsingin mallin toimijoista vuosina 2019-2021. Suomalaisen barokkiorkesterin filosofian mukaan kaikilla on oikeus kokea upeita musiikkielämyksiä kuulijoina tai tekijöinä. Tekemisen muodot orkesterilla ovat monet ja orkesteri onkin kaikkialla kotonaan, nyt myös Kaarelan alueen eri tiloissa.