Lauluja juurilta

 

Lauluja juurilta - Kaarelan alueen musiikkimuistoja

Äitien, isien, ihastusten, rakkaiden, mummojen, vaarien, tätien ja setien kanssa syntyy paljon muistoja, usein myös musiikin parissa. Ollaan laulettu tai soitettu yhdessä tai kuultu koskettavia lauluja radiosta. Keräämme nyt Kaarelan alueen asukkailta heille tärkeää ja rakasta musiikkia yhteiseksi rikkaudeksemme. Kyseessä voi olla esimerkiksi vanha kehtolaulu, jota sukupolvien ketjussa on lapsille laulettu. Se voi olla kansanlaulu, joka on osa kulttuuriperimää tai muutoin rakasta ja tärkeää musiikkia. Suomalaisen barokkiorkesterin Kaarelassa toteuttaman Juurilla-projektin henkeen kuuluu omien taustojen ja juurien pohtiminen lauluja kerättäessä ja erityisen suuri rikkaus on saada mukaan lauluja monista eri maista. Valikoiduista lauluista kootaan kirjanen, minkä lisäksi muutama laulu julkaistaan tällä sivustolla ääni- ja nuottitiedostona meitä kaikkia ilahduttaen. Saattaapa käydä niinkin, että ehdottamaasi lauluasi päästään laulamaan Suomalaisen barokkiorkesterin säestyksellä tai alueella liikkuvan aluealtistin kanssa yhdessä musisoiden!

Kuuntele viulistin ja luutistin esittämänä:

Tuu tuu tupakkarulla (Suomi)

Kahyhanka (Valko-Venäjä)

MINUN LAULUNI -kerro meille

Laulun nimi tai alun sanat
Säveltäjä ja sanoittaja (jos tiedät)
YouTube- ti Spotify -linkki (jos tiedät)
Miksi laulu on sinulle ja perheellesi tärkeä

Lähetä tiedot sähköpostitse: toimisto (at) fibo.fi

KENELLE

Minun lauluni -projektiin voi osallistua yksityishenkilönä tai ryhmänä. Ensimmäiseksi mukaan ovat liittyneet Pelimannin päiväkodin perheet sekä Jennyssä torstaisin ruokailevat yksityishenkilöt. Ryhmien kanssa sovitaan erikseen, milloin ryhmä voi tulla esimerkiksi orkesterin avoimeen harjoitukseen, jossa valittu laulu tai kaksi lauletaan orkesterin säestyksellä.

Ryhmätiedotustelut: toimisto (at) fibo.fi

TAUSTAA

Suomalainen barokkiorkesteri juurtuu Kaarelaan

Luovan tekemisen ja taiteen kokemisen tulee olla mahdollista lähellä ihmisten arkea. Helsingin malli on alueellisen ja osallistavan kulttuurityön toimintamalli, joka tuo kulttuurilaitoksia eri puolille Helsinkiä.

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) on yksi Helsingin mallin toimijoista vuosina 2019-2021. Orkesterin filosofian mukaan kaikilla on oikeus kokea upeita musiikkielämyksiä kuulijoina tai tekijöinä. Tekemisen muodot orkesterilla ovat monet ja orkesteri onkin kaikkialla kotonaan, nyt myös Kaarelan alueen eri tiloissa.

Kaarela on historiallisesti merkittävä alue Helsingissä. Useimmat Helsingin vanhimmista kivikautisista löydöksistä sijoittuvat Kaarelan alueelle kuten myös Helsingin vanhin asutus. Historia on jättänyt jälkiä alueelle muutenkin pitkin matkaa. Kustaa III:n istuttamaa tammea voi vieläkin käydä ihailemassa. Niinpä kekseliäistä toimintatavoistaan tunnetun vanhan musiikin taiturin Suomalaisen barokkiorkesterin on luontevaa rakentaan vanhoille juurille elävää kulttuuria tämän päivän asukkaiden kera ja heitä varten. Samalla pohditaan itse kunkin juuria, sukujuuria tai vaikkapa juurtumista Kaarelan alueella uutena asukkaana.