Tapahtumakalenteri

 

PIÙ = lisää, enemmän! Tässä tapahtumakalenterissa esitellään tapahtumia ja tapahtumasarjoja, jotka liittyvät Suomalaisen barokkiorkesterin erityisprojekteihin. Osa erityistapahtumien ohjelmista esitellään myös orkesterin konserttikalenterissa.

Ke 29.7.2020 klo 16
Kuparitupa, Helsinki
Juurilla hanke
La 1.8.2020 klo 11
Juurilla hanke
Pe 7.8.2020 klo 17
Asukastalo Renki, Helsinki
Juurilla hanke
Ti 18.8.2020 klo 17
Kanneltalo, Helsinki
Juurilla hanke

Barokkia poutasäällä

Barokkisoittajien yllätysretket

Poutaisina päivinä soi Kaarelan alueella barokkimusiikki. Silloin liikkeellä on FiBOn Juurilla-hankkeen aluealtisti tai muita barokkimuusikoita ilahduttamassa Kaarelan alueen asukkaita soitollaan. Osa soittohetkistä toteutuu pop-up -yllätyksinä, osasta vinkataan etukäteen mm. alueen Facebookryhmissä ja Lue lisää -linkin takana.

Lue lisää

 
Ke 3.6.2020 klo 18
Naapuripellontie 22
Ke 10.6.2020 klo 18
Helene Schjerfbeckin puisto
La 13.6.2020 klo 14
Soittajantie 2
Su 30.8.2020 klo 11
Piianpuisto, Malminkartanon elojuhlat

Aluealtismia Kaarelassa

Aluealtisti on FiBOn muusikko, joka soittamisen ohessa kohtaa ihmisiä Kaarelan alueen eri tiloissa. Kesä- ja elokuussa 2020 aluealtisti soittaa Kaarelan alueella ulkotiloissa, mutta hän voi esiintyä myös etäyhteyden kautta. Aluealtistin kokemuksia kertyy päiväkirjaan.

Aluealtistin tilaaminen ja lisätiedot: toimisto@fibo.fi, 040 593 7154

Aluealtisti Laura Kajander.
Kuva: Akifoto.
 
To 3.9.2020 klo 17
Luoteis-Helsingin musiikkiopisto, Helsinki

Talent Show

Tarjolla leikkimielinen show-kilpailu Luoteis-Helsingin musiikkiopiston (LUHMO) oppilaille: Etsimme hauskoja ja vakavia, musiikillisia ja monitaiteisia, omaperäisiä ja rohkeita lasten ja nuorten esityksiä mukaan Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) Unelma-oopperaan. Laita luovuutesi kukkimaan ja tule näyttämään, mitä kaikkea osaat! Purcell Talent Show -kilpailun voittaja/voittajat pääsevät esityksellään mukaan Unelma-oopperaan lokakuussa 2020. Kaikki kilpailuun osallistujat palkitaan!

LUHMOn oppilaat voivat kysyä lisätietoja opettajiltaan.

Kuva: Akifoto
 
Pe 2.10.2020 klo 18
Saksalaisen kirkon seurakuntasali, Helsinki
Helsinki Early Music Festival

Kehollinen kuuntelu ja varhaisbarokki -työpaja

Cembalisti Marianna Henrikssonin ja koreografi Anna Mustosen ohjaaman työpajan aikana tutustutaan uuden tanssin ja varhaisbarokin musiikin välisiin yhteyksiin kuuntelemalla ja tanssimalla yhdessä. Työpaja johdattaa kuuntelemaan musiikkia kehollisesti kunkin osallistujan omista lähtökohdista ammentaen. Työpajassa harjoitellaan mahdollisimman suoraa yhteyttä musiikin ja tanssin välille kehollisten harjoitteiden kautta. Samalla paneudutaan lyhyesti varhaisbarokin ajan ajatuksiin musiikin vaikutuksista: 1600-luvulla ajateltiin, että musiikilla on voima muuttaa ihmisen ruumiinnesteiden tasapainoa ja siten vaikuttaa koko kehoon ja mieleen. Työpaja liittyy 5.10. samassa paikassa kuultavaan Byrd ja Frescobaldi -konserttiin.

Kaksituntinen työpaja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita musiikista, tanssista tai niiden välisistä suhteista. Ota mukaan vaatteet, joissa on mukava liikkua. Voit ostaa lipun työpajaan FiBOn nettikaupasta.

 
La 3.10.2020 klo 15
Malminkartanon kappeli, Helsinki
Helsinki Early Music Festival / Juurilla-hanke

Hiljaisuusmusiikkia

Kannelmäen seurakunnan Hiljaisuuden päivän miniretriitti päättyy konserttiin, jossa luutisti Eero Palviainen soittaa saksalaisen säveltäjä-luutisti Sylvius Leopold Weissin teoksia. Konsertin järjestävät Kirkko Helsingissä, Kannelmäen seurakunta ja FiBO. Ovet avautuvat kello 14.45. Konsertin teemana on hiljaisuus, joten pyydämme hiljaisuutta myös saapuvalta yleisöltä. Konserttiin voi tulla, vaikka ei olisi osallistunut retriittiin. Retriitistä löydät lisätietoja täältä.

Vapaa pääsy, vapaaehtoinen tukimaksu FiBOlle konsertin jälkeen

Eero Palviainen.
Kuva: Aino Jalkanen.
 
La 3.10.2020 klo 18
Kannelmäen asema, Helsinki
Helsinki Early Music Festival / Juurilla-hanke

Yllätyksiä Kaarelassa

Kaarelassa on mahdollisuus kokea pitkin vuotta taideyllätyksiä Suomalaisen barokkiorkesterin Juurilla-hankkeen puitteissa. Moni onkin törmännyt aluealtistiin eli Kaarelan alueella soittavaan alttoviulistiin vaikkapa ruokaostoksillaan lähikaupassa, illanvietossa lähipubissa, aurinkoa ottaessa aukiolla tai kirpputoreja kierrellessä. Yllätykset jatkuvat osana festivaaliohjelmaa: luvassa on opastettu kävelyretki, joka päättyy FiBOn traverso-duon tarjoamaan 20 minuutin mittaiseen konserttiin.

Rauhalliseen tahtiin toteutuva kävelyretki kestää enintään 45 minuuttia (reitin pituus on noin kaksi kilometriä). Ryhmä lähtee liikkeelle Kannelmäen asemalta Aino-kirpputorin kulmalta. Tiedustelut: 040 821 0651.

Vapaa pääsy

Kuva: Jaakko Paarvala
 
Su 4.10.2020 klo 10
Kannelmäen kirkko, Helsinki
Helsinki Early Music Festival / Juurilla-hanke

Perhemessu

Kannelmäen seurakunnan enkelien sunnuntain perhemessussa ovat mukana muun muassa kanttori Sirkku Rintamäki, lapsi- ja nuorisokuoro Kannelkellot ja FiBOn trumpetistit Miikka Saarinen ja Inka Pärssinen barokkitrumpetteineen.

Vapaa pääsy

Kuva: Zoltán Kövér
 
Ke 7.10.2020 klo 19
Kannel-krouvi, Helsinki
Helsinki Early Music Festival / Juurilla-hanke
Ke 7.10.2020 klo 21
Willihanhi, Helsinki
Helsinki Early Music Festival / Juurilla-hanke
Ti 13.10.2020 klo 18
Kanneltalo, Helsinki
Juurilla-hanke
Ke 14.10.2020 klo 17.30
Kansallisteatterin suuren näyttämön 2. parven lämpiö, Helsinki
Juurilla-hanke

Räpätätiivi

Räpätätiivi-sana viittaa resitatiivin ja räp-elementtien iloiseen sekoitteluun. Molemmat ovat aikansa puhelaulua, ajankohtaisista tärkeistä aiheista kertomista. Resitatiivi oli barokin aikana oopperoissa ja muissa suuremmissa teoksissa tarinaa eteenpäin vievä osuus. Räp- ja hiphop-taiteilijat puolestaan kertovat tämän ajan vahvaa tarinaa. Puhelaulusta ovat innostuneet muutkin taiteilijat eri aikoina vahvan tunnelatauksen keinona. 

Räpätätiivi on helsinkiläistä puhelaulua ja Suomen Kansallisteatterin ja Suomalaisen barokkiorkesterin yleisötyön yksi hedelmä. Kuuden kappaleen sisältö on rakentunut Kaarelan alueen asukkaiden kanssa kuudeksi hyvinkin erilaisiksi kappaleeksi. Tällaista et ole aiemmin kuullut! Lisätietoja projektista löydät täältä

Vapaa pääsy, vapaaehtoinen tukimaksu

Räpätätiivin esiintyjiä
 
To 8.10.2020 klo 14
Malminkartanon kappeli, Helsinki
Helsinki Early Music Festival / Juurilla-hanke
To 8.10.2020 klo 18
Malminkartanon kappeli, Helsinki
Helsinki Early Music Festival / Juurilla-hanke

Ihme-synttärit

Suomalaisen barokkiorkesterin Juurilla- ja Kansallisteatterin Kaarella-hankkeiden yhteistyönä syntynyt ja ihastusta herättänyt Ihme-synttärit tarjotaan Kaarelan alueen päiväkoti- ja kouluryhmille päiväesityksenä. Iltaesitys sopii perheille ja muille uteliaille. Sisältö on koottu kaarelalaisten lasten kanssa pidetyistä työpajoista sekä Lauluja juurilta -projektin musiikkimateriaaleista. Esitys ei ole sidottu kieleen ja on suunnattu kaikenikäisille. 

Vapaa pääsy, vapaaehtoinen tukimaksu

Ihme-synttäreiden esiintyjiä
 
La 10.10.2020 klo 17
Kanneltalo, Helsinki
Helsinki Early Music Festival / Juurilla-hanke

Talenttia lavalla

Ennen Helsinki Early Music Festivalin ohjelmaan kuuluvaa Unelma-konserttia Kanneltalon Stagella on tarjolla konsertin teemaan ja sisältöön sopivia makupaloja. Ohjelmassa on syyskuisen Luoteis-Helsingin musiikkiopiston oppilaille järjestettävän Talent Show’n parhaat palat. Talent Show’n voittajaesitys on mukana itse konsertissa. Lisäksi Stagelle kiipeää esiintymään seniori-ikäisiä barokkisoittajia.

Vapaa pääsy

Metro-Grosson esiintyjiä 2016.
Kuva: Akifoto.
 
Su 11.10.2020 klo 11
Saksalainen kirkko, Helsinki
Helsinki Early Music Festival

Jumalanpalvelus

Festivaalin päätöspäivään sisältyy myös Saksalaisen seurakunnan jumalanpalvelus, jossa on mukana tavallista suurempi määrä muusikoita: urkuri Agnes Goerke, Saksalaisen seurakunnan vokaaliyhtye ja FiBOn soittajista koostuva festivaaliyhtye. Jumalanpalvelus on tällä kertaa saksan- ja suomenkielinen, ja sen lomassa kuullaan Johann Rosenmüllerin (1619–1684) teos Also hat Gott die Welt geliebt.

Jumalanpalvelus on kaikille avoin.

Kuva: Juuso Westerlund
 
Ma 9.11.2020 klo 10
Malminkartanon kappeli, Helsinki
Ma 9.11.2020 klo 18
Malminkartanon kappeli, Helsinki
La 21.11.2020 klo 10
Malminkartanon kappeli, Helsinki
Ti 8.12.2020 klo 10
Malminkartanon kappeli, Helsinki
Ti 8.12.2020 klo 17.30
Malminkartanon kappeli, Helsinki

Juurilla-laulajaiset

Lauluja juurilta -projektissa kootaan Kaarelan alueen asukkaille rakkaita lauluja. Niitä on mukana Juurilla-hankkeen esityksissä, minkä lisäksi osa julkaistaan äänitteenä tai nuottina. Juurilla-laulajaisissa näitä lauluja lauletaan yhdessä. Voit lähettää oman laulusi FiBOn nettisivujen kautta.

Ilmaisiin laulutilaisuuksiin voi osallistua kuka vain. 45 minuuttia kestävät päivätilaisuudet sopivat erityisesti päiväkoti- ja kouluryhmille.

Yksittäisten kuulijoiden ei tarvitse ilmoittautua. Ryhmäilmoittautumiset: toimisto@fibo.fi

Kuva: Juuso Westerlund
 
×